Stropkov napreduje aj v oblasti telekomunikačných služieb

19.04.2012 Stropkov

Dosť dlhú dobu ťahali menšie mestá v porovnaní s väčšími za kratší koniec. Najmä v oblasti telekomunikačných služieb a pripojenia k internetu nemali zďaleka taký výber a komfort služieb, ako ľudia v mestách s vyšším počtom obyvateľov.

Minuloročný prieskum týkajúci sa spokojnosti obyvateľov Stropkova a okolia s dostupnými telekomunikačnými službami to len potvrdil. „Myslím si, že mladí ľudia vo všeobecnosti radi komunikujú, četujú a nie je nič horšie, ako keď vám padne internet aj niekoľkokrát za deň. Vtedy by som aj kopec preniesol, len aby mi pribudla aspoň jedna palička na ukazovateli signálu,“ uviedol sedemnásťročný Marek, ktorý žije na okraji Stropkova. Študenti internet potrebujú ako soľ, Katarína, budúca ekonómka, tvrdí, že od internetu je doslova závislá: „Rýchle a kvalitné pripojenie potrebujem najmä v období skúšok, kedy všetky potrebné informácie sťahujem z elektronických knižníc. Okrem toho počas celého semestra ste ako študent vedení v Akademickom informačnom systéme, kde nájdete prístup ku všetkým informáciám potrebným pre štúdium, či už je to rozvrh hodín, hodnotenia, zmeny vo vyučovaní alebo prihlasovanie na obed. Stránky sú vedené tak, že pokiaľ nemáte dostatočne rýchly a kvalitný internet, k týmto informáciám sa, žiaľ, nedostanete.“ Rozšírené služby za výhodné ceny chýbajú aj v bežných domácnostiach: „Som živiteľ rodiny. Výhodou mojej práce je, že môžem pracovať aj z domu. No túto výhodu som zatiaľ v skutočnosti nepocítil, pretože doposiaľ ani jeden z poskytovateľov telekomunikačných služieb v našom okolí nebol schopný na sto percent vykryť moje požiadavky a potreby“, reagoval Jozef. Anonymná obyvateľka Stropkova uviedla, že by uvítala viac zaujímavých programov, ako aj možnosť využívať on-line videopožičovňu za rozumnú cenu. Keďže je invalidná dôchodkyňa, veľa času trávi práve doma. Kým sú jej rodina a priatelia pracovne zaneprázdnení spoločnosť jej robí práve televízia.


Jednou zo zákonitostí trhovej ekonomiky je, že diery na trhu nikdy nezívajú prázdnotou dlhší čas. Skôr či neskôr ich objaví spoločnosť, ktorá sa chce rozvíjať, ale zároveň chce ísť inou cestou ako konkurencia.
Presne to sa stalo aj v prípade Stropkova, ktoré sa už tiež môže pochváliť internetom s technológiou DOCSIS 3.0. Minulý rok ju v tomto meste premiérovo zriadil telekomunikačný operátor Slovanet, a.s., čím umožnil stovkám domácností zo Stropkova získať pripojenie na internet s rýchlosťou 70/7 Mbit/s. „Rýchlosť tohto internetového pripojenia je porovnateľná s rýchlosťou optických sietí dostupných väčšinou iba vo väčších mestách,“ povedal prevádzkový riaditeľ Slovanetu Rastislav Faith.

Stropkov na čele Slovenska

Optickú sieť s rýchlosťou do 70 Mbit/s spustila v Stropkove aj košická firma Antik. Je skutočne zaujímavé, že toto neveľké okresné mesto má najväčší podiel domácností s optikou na Slovensku! Zdravý konkurenčný boj môžu Stropkovčania len vítať, pretože pre nich to znamená skvalitňovanie služieb, ktoré by mali byť aj za výhodnejšie ceny.
Spoločnosť Slovanet už zareagovala vytvorením špeciálnej služby nazvanej Balík Stropkov Špeciál. „Niektorí telekomunikační operátori sa prezentujú cez superhrdinov. My sa snažíme prichádzať s konkrétnymi činmi, s balíkmi vyhovujúcimi priamo konkrétnemu mestu. Využívame na to vlastnú optickú sieť alebo sa snažíme nadviazať spoluprácu s lokálnym poskytovateľom káblovej televízie, pretože je pre klientov komfortnejšie, keď na jednom mieste získajú viac služieb za výhodnejšiu cenu,“ vysvetlil manažér Slovanetu pre komunikáciu Roman Greguš.
V rámci Balíka Stropkov Špeciál klienti získajú za 18,60 € pripojenie na internet s už spomínanou vysokou rýchlosťou a zároveň 40 programov káblovej televízie. Bonusom je poskytnutie týchto služieb na pol roka zadarmo. Cena zahŕňa mesačný paušál, zriadenie služby a cenu zariadenia platnú pre Rýchlejší internet Maxi v kombinácii s Rozšírenou ponukou káblovej televízie pri 24-mesačnej viazanosti.
Bude zaujímavé sledovať, ako zareaguje konkurencia. Každopádne platí, že obyvatelia Stropkova, ale aj ďalších menších miest si konečne môžu vyberať z porovnateľnej ponuky telekomunikačných a dátových služieb ako ľudia vo väčších mestách. Navyše s výhodami vytvorenými špeciálne iba pre ich lokalitu.


Slovanet patrí medzi najväčších alternatívnych poskytovateľov vysokorýchlostného internetu na Slovensku. Samostatne i vo výhodných balíkoch Triple play ponúka internetové pripojenie, telefónne služby a digitálnu televíziu pre domácnosti. Vo firemnom sektore poskytuje integrované komunikačné a hlasové služby, virtuálne privátne siete a bezpečnostné riešenia menším či stredným podnikom ako aj veľkým slovenským organizáciám. V súčasnosti sa zameriava na budovanie vlastnej optickej infraštruktúry, hlavne prostredníctvom akvizícií lokálnych operátorov a rozširovaním ich sietí. Od roku 2009 má Slovanet certifikovaný systém manažérstva v súlade s medzinárodnými normami ISO 9001 a ďalšími. Podľa rebríčka TREND Top Telecom 2010 je Slovanet spomedzi relevantných konkurentov spoločnosťou s najvyšším medziročným nárastom v predaji dátových služieb.

Slovanet, a.s.
Záhradnícka 151
Bratislava
tel.: 02/208 28 324
fax: 02/208 28 222
e-mail: pr@slovanet.net
www.slovanet.sk
 

Vyberte región